Żurawina jest powszechnie znanym owocem, jednak niewiele osób jest świadomych właściwości prozdrowotnych tej rośliny i jej możliwości zastosowań w kulinariach.
Jeśli chcecie dowiedzieć się jakie są właściwości żurawiny, dowiedzieć się z czym ją jeść oraz poznać jej zastosowania w kuchni, to czytajcie dalej.
Żurawina – co to za roślina?
Żurawinę określa się jako krzewinkę, czyli mały krzew, którego maksymalna wysokość to 60 centymetrów. Żurawina należy do roślin wieloletnich i wiecznie zielonych. Jej liście są barwy ciemnozielonej, a kwiaty jasnoróżowe. Kwitną one w ostatnich tygodniach czerwca. Same owoce żurawiny są niewielkimi, czerwonymi kuleczkami o kwaśnym smaku i zapachu.
Gdzie możemy spotkać uprawy żurawiny?
Na uprawy żurawiny możemy natknąć się w kilku stanach USA, Kanadzie, Litwie czy Białorusi. Jednak również w Polsce roślina ta jest uprawiana. Ma to miejsce głównie na Lubelszczyźnie, Pomorzu, Podkarpaciu i Pojezierzu Mazurskim.

Jakie są odmiany żurawiny?
Najczęściej stosowane są dwie odmiany żurawiny:
- żurawina wielkoowocowa, która jest szerzej znana jako żurawina amerykańska
oraz
- żurawina błotna.
Żurawina amerykańska zawdzięcza swoją nazwę terenom, z których pochodzi, czyli Kanadzie oraz północno – wschodniej części Stanów Zjednoczonych. Także jej określenie ‘wielkoowocowa’ nie jest przypadkowe. Owoce tej żurawiny mogą mieć nawet 2 centymetry średnicy. Dużą zaletą tej odmiany, zwłaszcza dla osób, które ją uprawiają, jest jej wysoka odporność na choroby oraz niskie temperatury.
Żurawina błotna to nazwa odmiany, którą spotkać możemy w jej naturalnych warunkach. Występuje ona naturalnie w Stanach Zjednoczonych, niektórych państwach Europy ( w tym w Polsce) oraz na wybranych terenach Azji. Owoce tej żurawiny są znacznie mniejsze i bardziej cierpkie.
Jakie witaminy i składniki mineralne znajdziemy w owocach żurawiny?
Owoce żurawiny obfitują w składniki odżywcze. Znajdziemy wśród nich wiele witamin, między innymi:
- witaminę A,
- witaminę B1,
- witaminę B2,
- witaminę B3,
- witaminę B9,
- witaminę C,
- witaminę E,
składniki mineralne, takie jak:
- fosfor,
- potas,
- sód,
- wapń,
- żelazo.
Oprócz powyższych, owoce żurawiny zawierają również błonnik pokarmowy, polifenole (więcej możecie przeczytać o nich w publikacji dostępnej tutaj) oraz naturalne kwasy owocowe, w tym kwas cytrynowy oraz jabłkowy.
Najwięcej witamin znajdziemy w świeżych owocach. Na szczególną uwagę zasługuje tutaj witamina C. W 100 gramach świeżych owoców jest jej aż 14 miligramów.
Właściwości prozdrowotne żurawiny
W żurawinie znajduje się wiele składników o prozdrowotnym działaniu na nasz organizm. Wspomniane wcześniej składniki odżywcze to prawdopodobnie jedynie namiastka. Ciągle odkrywane są bowiem nowe właściwości i składniki tych owoców.
Wiadomym jest, że regularnie spożywane owoce żurawiny (niezależnie od postaci w jakiej je jemy) mają działanie przeciwgrzybiczne, przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne, a także wspierają pracę odporności, wspomagają funkcjonowanie prawidłowej pracy wątroby czy zapobiegają powstawaniu zakrzepów krwi.
Jednak jedzenie żurawiny wpływa nie tylko na nasze samopoczucie, ale również wygląd.
Składniki obecne w żurawinie mają działanie ujędrniające skórę i zwiększające jej elastyczność, spowalniają procesy starzenia się, a także zwiększają poziom nawilżenia skóry. Zapobieganie powstawaniu zakrzepów krwi oraz rozszerzanie naczyń krwionośnych ma również wpływ na kondycję włosów, których cebulki stają się przez to mocniejsze i rzadziej wypadają.
Takie wszechstronne działanie żurawiny sprawia, że jest ona chętnie wykorzystywana nie tylko w kulinariach, ale również w innych gałęziach przemysłu.
Jednak najpierw omówmy zastosowania kulinarne owoców żurawiny.

Zastosowania kulinarne żurawiny
Ze względu na swój cierpki i niezbyt łagodny dla kubków smakowych aromat, świeże owoce żurawiny nie cieszą się zbyt wielkim uznaniem. Jednak, mimo to znalazła ona wiele zastosowań.
W kulinariach możemy spotkać się z:
- żurawiną suszoną,
- żurawiną liofilizowaną,
- żurawiną mrożoną,
- żurawiną w czekoladzie,
- żurawinowymi konfiturami,
- herbatami z dodatkiem żurawiny,
- nalewkami z żurawiny,
- sokami, nektarami oraz sosami żurawinowymi.
W przypadku świeżych owoców, możemy je bez trudu przetworzyć i zrobić z nich domowe przetwory. Żurawina należy do trwałych owoców. W lodówce możemy ją przechowywać nawet do 6 tygodni.
Inne zastosowania żurawiny
Żurawina znalazła zastosowanie nie tylko w kulinariach, ale także w przemyśle kosmetycznym. Jednak na próżno szukać tam żurawiny w czystej postaci. Najczęściej natkniemy się na wyciągi lub olejki z żurawiny, które dodawane są głównie do kosmetyków pielęgnacyjnych nakładanych na ciało, twarz i włosy.
Do jakich potraw pasuje żurawina i przetwory z niej?
Żurawina jest bardzo ciekawym i unikatowym, a jednocześnie wszechstronnym dodatkiem do wielu dań. Jednak jej dokładne zastosowanie zależne jest od tego z żurawiną w jakiej formie mamy do czynienia.
Żurawinowe konfitury będą stanowiły idealny dodatek do naleśników, serów pleśniowych oraz mięsa drobiowego. Jest to także składnik herbat, między innymi herbat o właściwościach rozgrzewających.
Również sos z żurawiny będzie wspaniałym uzupełnieniem i podkreśleniem różnorodnych gatunków serów. Jednak nie tylko sery pleśniowe, takie jak camembert czy brie, będą dobrze się z nim komponować, ale również mascarpone. Sos żurawinowy możemy wykorzystywać jako dodatek do drobiu oraz wołowiny.
Na rynku dostępne są również suszone oraz liofilizowane owoce żurawiny, które znajdują zastosowanie jako dodatek do wielu deserów, wypieków, wędlin oraz pasztetów.
Przeciwwskazania do jedzenia żurawiny
Chociaż żurawina należy do smacznych owoców to niestety nie każdy może z niej korzystać. Żurawina należy do owoców, których wystrzegać powinny się osoby borykające się z kamicą nerkową, osteoporozą oraz przyjmujące leki, które zawierają w sobie substancję o nazwie warfaryna. Substancja ta znajduje się w lekach o działaniu przeciwzakrzepowym.
Producenci i ceny
Do producentów oferujących suszone bądź liofilizowane owoce żurawiny należą firmy takie jak Bio Planet, Bio Raj, Radix – Bis czy Targroch. Ceny takiej żurawiny wahają się od około 7 do 10 złotych za 100 gramów.
Zobaczcie jak przygotować smaczny sos żurawinowy:
Czy żurawina gości na Waszych stołach? Dajcie znać w komentarzach.