Drzwi przesuwne do kuchni to sposób na urozmaicenie przestrzeni i uczynienie jej o wiele bardziej uniwersalną. W małych pomieszczeniach pozwalają zaoszczędzić nieco miejsca, gdyż po otwarciu zajmują go znacznie mniej od zwykłych drzwi skrzydłowych. Jednak ich montaż poleca się także do większej kuchni. Nie da się nimi trzasnąć, nawet jeśli przypadkiem wywołamy przeciąg. Łatwo je…
Kategoria: Zioła i rośliny spożywcze
Żurawina – właściwości i zastosowania kulinarne. Z czym podawać owoce żurawiny?
Żurawina jest powszechnie znanym owocem, jednak niewiele osób jest świadomych właściwości prozdrowotnych tej rośliny i jej możliwości zastosowań w kulinariach. Jeśli chcecie dowiedzieć się jakie są właściwości żurawiny, dowiedzieć się z czym ją jeść oraz poznać jej zastosowania w kuchni, to czytajcie dalej.
Soja – właściwości prozdrowotne i zastosowania kulinarne
Wiele roślin postrzeganych jest jako te, które mają wspaniałe właściwości. Do listy tej warto dodać również soję, która bogata jest w witaminy i składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy i białko. Szczególnie istotny jest ostatni składnik, ponieważ osoby na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej muszą szukać innych jego źródeł zamiast mięsa. Czym jest soja? Jakie są jej…
Szafran – właściwości i zastosowania najdroższej przyprawy świata
Szafran, najdroższa przyprawa świata. Ilu z Was zastanawiało się z czego wynika wysoka cena tej przyprawy? Bo my robiliśmy to nie raz. Dlatego też odpowiemy na to oraz wiele innych pytań dotyczących tej cennej przyprawy. Jeśli chcecie dowiedzieć się jakie są właściwości szafranu, z jakimi przyprawami można go łączyć, a także do czego można dodawać…
Topinambur – czym jest, jakie ma właściwości i zastosowania w kulinariach?
Ziemniaki zdecydowanie opanowały polskie stoły. Jednak przed nimi był topinambur, który ponownie wraca do łask. Topinambur to roślina, która również wytwarza bulwy o licznych zastosowaniach kulinarnych. W ich liczbie przegania nawet ziemniaki. Czym jest topinambur? Jakie są jego właściwości i zastosowania kulinarne? Dlaczego warto go jeść? Czytajcie dalej.